Svamprisotto

Ett gott recept på Svamprisotto vi lagat, tror man kan experimentera lite med innehållet och framförallt med andra svampsorter.

Fyra Portioner:

  • 2st Scharlottenlökar
  • 1 Vitlöksklyfta
  • ca 2 msk Olivolja
  • 4dl Arborio eller Avorio ris (vi har kört med icas Arborio)
  • 7dl Svamp eller Grönsaksbuljong
  • 3dl Vitt vin
  • 250g Svamp (färska championer tex)
  • Rivet skal från en halv citron
  • 1dl Parmesan ost (färsk)
  • 1,5msk Smör

Fräs lök och vitlök i olivolja utan att det får färg, koka samtidigt upp buljongen och låt den stå på värme. Stek även till svampen i olivolja i ungefär 10-15 minuter så den får en mörk färg. Smält smöret i en gryta tillsammans med olivoljan och tillsätt riset och löken och rör runt, försök få fettet att täcka in allt riset. Med grytan på värme häll i ett par dl buljong och rör runt noga och låt riset suga till sig vätskan, fortsätt sedan med lite buljong och vin om vartannat medan riset får suga åt sig. När det är 2-3 dl av vätskan kvar att hälla i är det dags att tillsätta svampen, totalt tar det ungefär 20 minuter att tillsätta all vätska. När man är nöjd med konsistensen på risotton, ska vara krämig men fortfarande med lite tuggmotstånd, tillsätt osten och citronskalet. Smaka av med salt och peppar och garnera med persilja och parmesanflarn 🙂